Комунизъм, демокрация
ляво и дясно мисленеВенелин Бараков, историк


 
Убеден съм, че тази статия ще разбуни духовете и ще предизвика полемика. Одобрение, както и пълно отрицание. Седнах да я пиша като историк, а не като пристрастен наблюдател или участник в политическия процес. Или политическите игри. Второто твърдение е по-точно и вярно, защото в България с политика отдавна се търгува, уреждат се сметки и сделки, назначават се като чиновници политически активисти. Мила родна действителност. Тя ни е просмукала чак до нашите клетки. Не казвам до мозъка и костите, защото мисленето в България отдавна е труден процес, а костите ни са атрофирали от политическите експерименти, на които сме подложени.

Демокрацията в България смени тоталитарната комунистическа система след 45 г. изграждане на развито социалистическо общество. Демократична България означаваше за хората глътка свобода. Свободният въздух дойде някак неочаквано, но въздействието му се почувства веднага – духовните окови на комунизма бяха свалени, отделната човешка личност получи право на собствена изява, себереализация, свободно мнение и движение. Демократичният процес бе зорко наблюдаван от бившия партиен елит и свързаната с него ДС. Основното богатство на държавата – икономиката(държавна собственост) набързо смени собственика си. Старият партиен елит загуби ръководната роля над управлението на държавата, но чрез престъпни механизми, скрити игри, задкулисни машинации и хищна приватизация, постепенно овладя онези икономически сектори, които оцеляха след промените, които носеха бързи печалби и нарастващо имотно състояние. Голяма част от българите останаха отново само наблюдатели. Те получиха порция зрелища – българския парламент. Там уж се ковяха закони за всички; избраниците на народа водеха самоотвержени епични битки, изхождайки от леви, десни и други позиции. В същото време комунистическият елит, и най-вече децата наследници на старите партийни другари, превзе българската икономика, обсеби туризма, мащабното строителство, експлоатирането на културното наследство на България, всичкото това зад маската на демократичното управление и иначе редовните парламентарни избори. Ха сега, си задайте въпроса жив или мъртъв е комунизма?

Духът на комунизма е пуснал трайно корени не само в обществените отношения. Той все още е в главите на повечето хора, с промито и манипулирано съзнание, и от него скоро няма да има отърване. Две поколения трябва още да си отидат, още чужди инвестиции да влязат в икономиката на България, още прозрачност и контрол трябва да има при усвояването и управлението на парите от ЕС. Готова ли е България за това? Все още не. Нито едно българско правителство не се престраши да реже до кокал и кръв пъпната връв, която все още ни свързва с комунизма и начина на мислене, моделиран от него. Наследство от комунизма е раздутата държавна и общинска администрация и чиновничеството, което трови живота на останалите българи. За каква демократична България тогава говорим?! Това е по-скоро едно пожелание за бъдещите поколения.

Демокрацията има много теоретични определения и съответни аргументации. Не е нужно да дискутирам теория. Няма смисъл да говоря за свобода на словото, на мнението, сдруженията, печата и свободните избори. В България това са по-скоро пожелания. Тук-там може да излезе книга или статия - инцидентни явления. Свободен си само когато слушаш собствената си съвест. Демокрацията – пише писателя Ст. Цонев – е право на борба и нищо повече. Аз бих го допълнил – и право на себереализация. Акцентът пада върху право, а не както би помислил един комунист, който веднага ще се хване за думата борба. Борбла се води за принципи, за етика, за правото на можещия над нагаждача, за новаторството на идеите, не за тяхното убиване. За комунистите правото на борба е и си остава средство за мачкането на всяка опозиция. Беше световната пролетарска революция срещу капитализма. Сега най-големите капиталисти са бившите комунисти и техните деца. А техните привърженици – на служба в администрацията!!!

Комунизмът изгради едно мислене, според което човек можеше да се издигне само като член партията. Решенията на партията бяха унифицирани за всички българи. Партията разпределяше благата и привилегиите, длъжностите, работните места. Сега работа дават бившите комунисти. Те определелят прага на минималната работна заплата, смучат парите на Европа, които наливат в бетон и асфалт. Кажете ми сега къде са нашите граждански права? Можем да стачкуваме – на кой му пука; можем да гласуваме – листите с народните избранници до една се гласят от партийните централи; можем да псуваме свободно и да пием по една ракия, но за нея ще платим налог. Справка – повече от половината българи мизерстват. Ето го призрака на комунизма, това го получихме от неговия все още бродещ дух.

Като правило за 20 г. демокрация можем да се “гордеем” с оживен политически живот и политически спектър от всякакви цветове и хибриди. Имаме леви, десни, център, националисти, зелени, земеделци и ДПС като балансьор. Списъкът е дълът. Левите и десните дълго воюваха по-между си. Изведнъж на бял кон се появи Симеончо чак от Мадрид. Двуполюсния модел рухна. Последва хибридно правителство, после дойде Тройна коалиция, а сега Герба на Бат-и Бойко. Във всичките правителства имаше хора, които се кланяха на различни цветове, но бяха обединявани от реалната сила на властта. Властта в България е ресор за забогатяване. Тя продължава да раздава постове, привилегии, да носи доходи. Правителствата след Костовото управление харчеха на поразия и разпиляваха държавния капитал. Бойко Борисов дойде на власт с обещанието да сложи ред и да пребори корупцията. За две години управление нито едно от тези неща не се е случило. Свидетели сме на показни акции на МВР и прокуратурата, подгонване на уличната престъпност, но не и на тази с бели якички. Управлението на кабинета Борисов щеше да е пълен провал, ако не бяха магистралите и крупните инфраструктурни проекти. Кабинета Борисов скочи срущу посланиците с агентурно минало и ги отстрани от служба, за има място за заслужили гербери. Сега виждаме да подкрепя успешните кметове, независимо дали са издигани от БСП, СДС и пр. Противоречието е пълно. Но това издава нещо по лошо – липсата на грамотност у управляващите, липсата на достатъчно добре подготвени хора и експерти. От това страда управлението, парламентът и всички българи. Толкова калпави депутати и министри България скоро не е имала. Страната се управлява от шепа хора, някои зад кадър. Управлението на ГЕРБ носи много от духа на комунизма, нищо че Бат Бойко се бие в гърдите непрекъснато като заклет антикомунист. Кашата в България е пълна. Всички ние я духаме.

Страната се нуждае спешно от нов тип политическо мислене и политическа култура. Понатията за ляво, дясно, център ще продължат да имат своето основание, само да има кой да ги напълни със съдържание. Нека се научим на европейско политическо мислене. Политиците първо трябва да прочетат доста книги. Имаме си червена олигархия. Липсват ни нови десни лидери, които повече да мислят, а не да позират. Модерното дясно мислене винаги ще се свързва с иновативната и предприемчива мисъл, стъпила върху християнската етичност и ценностите на семейството, върху достойния труд. Лявото мислене винаги ще се опитва да въздейства върху емоциите на хората, върху тяхната психика, с объркани приказки и представи за социална справедливост и просперитет. Дясното мислене акцентира върху личността – нейната ценност, нейната изява и реализация. Лявото обгрижва масата, която желае да бъде ласкана, бутана, която иска някой да й осигури поминък и спокойно съществуване, без напрягане на волята. Това са утопии, илюзии, които продължават да се хранят от живия дух на комунизма. Модерните дясно и ляво от вечната опозиция, в която се намират, не могат да избягат от отговорността, която стои над всичко друго. От това зависи пътя на модерна България.

Следваща статия

Къщи в ТрявнаКъщи в Трявна

Къщи в Трявна

Къщи в Трявна

Къщи в Трявна
Мнения (3)


emigrant (05.04.2016 г. | 14:46 ч.)
vsi4ko dobre, no bat ti Bojko ne ti e vinoven za ni6to.Ako ne be6e toi dosega niama6e da ostanat ni puti6ta ni pomen ot BGto.
Deso (27.07.2011 г. | 21:49 ч.)
А това ,което направиха комунизма и османското робство може да се сравни с най-жестоките природни катаклизми... Наистина,това е България прекрасна физиология,подета от гангрена...трябва да има ампутация,за да остане жив този организъм!
Kosta (26.07.2011 г. | 11:40 ч.)
За комунизма мога да кажа само ,че това което направиха комунистите с българския народ за 50 години ,Османската империя не можа да постигне за 500! Ако успеем да преживеем и последиците от него ,вече нищо няма да е в състояние да ни унищожи! Така де, исках да кажа ,че си АБСОЛЮТНО прав!
  Добави свое мнение
име: 
мнение: